Mától az Erzsébet Táboroknak köszönhetően hat alkalommal veszik birtokba kárpátaljai valamint napközi Erzsébet-táborozó gyerekek és családok a Fővárosi Nagycirkuszt, ahol a Repülőcirkusz előadásunk várja őket. A műsor elején a gyerekeket Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte.

Három évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg Somló Tamás, a legendás Lokomotív GT zenekar tagja, aki pályafutását artistaként kezdte. Az artistaképző elvégzése után egy ideig a Luxor zenebohóc csoporttal járta a világot. Bár később a zenei pályát választotta, a cirkuszhoz mindig hű maradt, minden premieren, fontos eseményen jelen volt. A Fővárosi Nagycirkusz 130 évét ünneplő „Nincs mááásik!” című kiállításon Somló Tamásról is megemlékezünk az artistaképző története kapcsán. Ha ellátogatsz hozzánk, és a főfalon közelebb mész az artistaképző fényképeihez, magad is felfedezheted, milyen tantárgyai voltak Somló Tamásnak az 50-es években, artistaképzős évei alatt!

A Fővárosi Nagycirkusz július 13-án, a Cirkuszok éjszakáján különleges meglepetéssel kedveskedett a cirkuszművészet otthon maradt szerelmeseinek: négy kamerával, több szögből követhették nyomon a csak egy alkalommal látható előadást. Kulisszatitkok a különleges vetítésről.

Tegnap a Duo Kowy – Kovácsné Négyesi Katalin és Kovács László – a Fővárosi Nagycirkusz műtárgy gyűjteményének gyarapítása céljából felajánlották leghíresebb műsoruk, a tempó cigány zsonglőr teljes kellékanyagát, amelyet Joó Emese, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusa és Szonday Szandra cirkuszkutató vett át. Helyszíni riportunkban a zsonglőrszám és a hozzájuk kapcsolódó rekvizitek keletkezéséről kérdeztük az artistaművész házaspárt, Joó Emesét pedig a felajánlott tárgyak fontosságáról és az anyaggyűjtés lényegéről.

Jana Posna és kutyái nem csak Tim Burton Dumbójában szerepeltek, hanem Repülőcirkusz nyári előadásunkon is fellépnek! Interjúnkban kutyáihoz fűződő kapcsolatáról, korábbi fellépéseiről és arról kérdeztük, hogy miként lett kutyaidomár?

Teltház a Cirkuszok éjszakáján

2019. július 14., vasárnap


Tegnap a Cirkuszok éjszakáján, este hét órától megtartottuk a csak erre az alkalomra összeállított, kibővített előadásunkat, amely a világhírű Kristóf Krisztián rendezésében létrejött Repülőcirkusz című műsorra épült. A közel négyórás előadást Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője álmodta meg, aki a Baross Imre Artistaképző Intézet jelenlegi és nemrég végzett diákjainak produkcióival dúsította fel a nyári előadást. A sztárvendég Vastag Tamás énekes, előadóművész volt.


Tegnap a Cirkuszok éjszakáján, 18 és 20 órától Szonday Szandra, a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás kurátora és Joó Emese muzeológus, a kiállítás rendezője nagy érdeklődéssel kísért ingyenes tárlatvezetéseket tartott. Megkérdeztük három látogatónkat, hogy tetszett nekik a program.

Ma tizenhárom óvodás és kisiskolás gyermek érkezett a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításra, akiknek interaktív játékos foglalkozást tartottunk. A gyerekek bepillantást nyerhettek a manézsban egy trapézszám próbájába, ami után közösen beszélgettünk arról, milyen képességekkel rendelkezik egy artista, mi kell ahhoz, hogy valaki légtornász, bűvész, állatidomár, zsonglőr vagy akár bohóc legyen.

2013-ban a Fővárosi Nagycirkusz és három magáncirkusz - a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Horse Evolution Show és az Eötvös Cirkusz - kezdeményezésére létrehozták az onnantól minden évben megrendezésre kerülő Cirkuszok éjszakáját, amelyhez azóta minden nagyobb magyarországi cirkusz csatlakozott.

Cirkuszról matematikakonferencián

2019. július 08., hétfő

Gödöllőn rendezték a matematikatanárok 59. kárpátmedencei konferenciáját július 3-tól 6-ig, ahol Ez itt matekóra? címmel Molnár Ildikó és Számadó László tartott előadást a megnyitót követő három napon a cirkuszi rendhagyó órákról. A nagy hagyományokkal rendelkező továbbképzésen négy szekcióban hallgathatott előadásokat a 200 résztvevő. A cirkusz és a matematika kapcsolatára több mint 90 tanár volt kíváncsi.

Az ukrán artistaművész Lena Dolinskaya egy elbűvölő csillárszámot ad elő Repülőcirkusz előadásunkon. Interjúnkban tanulmányairól, terveiről és arról beszélgettünk el, hogy került kapcsolatba Repülőcirkusz előadásunkkal?

Tegnap a Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve, 19 órától jótékonysági előadást szervezett az idős artistaművészek megsegítésére. A Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi nyári előadás teljes bevételét a nagy múltú, idős artistaművészeink támogatására fordítják.

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink