Slava Polunin

2019. február 05., kedd

Slava Polunin

Bohóc, az International Academy of Fools (Bolondok Nemzetközi Akadémiájának) elnöke, H.C. Andersen oroszországi nagykövete, a Delfinek Követségének hivatalos képviselője

Slava Polunin 1950. június 12-én született az oroszországi Orlovszk megyében, egy Novoszil nevű kisvárosban. Iskolái elvégzése után Leningrádba költözött, ahol autodidakta módon kezdte el a pantomim művészetet elsajátítani, miközben a Leningrádi Állami Kulturális Főiskolán tanult tovább. Az alkotótársával, A. Szkvorcovval létrehozott komikus mozgásszínházi és vizuális darabjai révén Slava Polunin rövid idő alatt az orosz kulturális élet ikonikus alakjává vált.

A 80-as évek elején Polunin megalapította saját legendás színházi társulatát, a „Licegyei”-t (Alakoskodók). Ez idő alatt született meg a sárga bohóc – ASISSAI – karakterének ötlete.

1991-ben Polunin otthagyta a Licegyei színházat és új szólóprojektekbe kezdett.

A SLAVA’S SNOWSHOW 1993-ban született, és azóta folyamatosan járja a világot. Több száz városban több ezer előadását tekintették meg nézők milliói. Az évek során maga az előadás és létrehozója is legalább húsz, a legnagyobb elismerést jelentő díjat nyert el, köztük a Lawrence Olivier-, a Drama Desk-, a Triumph- és a Golden Nose-díjakat.

Slava Polunin több mint színész és színházigazgató. Mindenre kiterjedő, elképesztő léptékű események és fesztiválok művészeti igazgatója, aki folyamatosan művészek százait gyűjti össze és egyesíti többféle területről, hogy közösen hatalmas kollektív eseményeket és ünnepségeket hozzanak létre.

2013 elején Slava Polunin lett Oroszország legrégibb és legnagyobb cirkuszának, a Szentpétervári Állami Nagycirkusznak a művészeti igazgatója.

Miután évekig tanulmányozta a színészet minden válfaját, Slava munkássága meglepő fordulatot vett. A színpadi előadások helyett figyelmének középpontjába maga az élet került. A Moulin Jaune (Sárga Malom) Slava Polunin kreatív laboratóriuma, melyben határok nélkül ötvöződik a mindennapi élet, a természet és a művészet varázslata.

Kép: Anna Hannikainen

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink