Irodalmi pályázat

MIT NEKED CIRKUSZ?

CSODA A CIRKUSZBAN

irodalmi pályázat

 

 

 

EREDMÉNYHIRDETÉS

 

Április 11-én, A magyar költészet napján irodalmi pályázatot hirdetett a Fővárosi Nagycirkusz, amellyel olyan pozitív hangulatú művek születését szerette volna segíteni, amelyek megmutatják, milyen egyedülálló élményt, örömet kap a közönség az egymásra koncentráló, bámulatos fizikai teljesítményt nyújtó artistáktól, zsonglőröktől, bűvészekről és bohócoktól az előadások során. Erő, kitartás, egyensúly, esélyegyenlőség, pontosság, egymásra figyelés – gondolatok, melyek a cirkuszi műsorszámok megtekintése után eszünkbe járnak. Ezek művészi megfogalmazására, az átélt katarzis verbális megfogalmazására buzdítottuk az irodalmárokat, tollforgatókat.

Habár jelenleg is több száz irodalmi alkotás foglalkozik a cirkusszal, ezekben legtöbbször a szomorúsággal, a magánnyal kapcsolatban jelenítik meg. Sajnos jóval kevesebb mű szól arról, miért szeretjük a cirkuszt: a csodáról, a varázslatról, a felfokozott pillanatokról, a hihetetlen teljesítményekről, a cirkuszművészek bátorságáról és ügyességéről, a cirkusz szenvedélyes és fegyelmezett világáról, a nézők ámulatba ejtéséről.

 

A zsűri tagjai:

Csiszár Imre Jászai Mari-díjas rendező, Kiváló és Érdemes Művész

Graeser Betty artistaművész

Losonczi György cirkuszi Oscar-díjas, Hortobágyi Károly és Jászai Mari-díjas artistaművész

Pál Dániel Levente író, költő, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja

Szakál László zeneszerző, karmester, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának vezetője 

Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg

Zsilák György Jászai Mari-díjas és Hortobágyi Károly-díjas artistaművész

 

Országos irodalmi pályázatunkra 185-en jelentkeztek, sokan többféle műfajban is alkottak.

Szeptember 21-én, az irodalom másik ünnepén, A magyar dráma napján eljött az eredményhirdetés ideje.  A zsűri a következő díjakat ítélte meg:

 

VERS KATEGÓRIA

1. helyezett: Marton Árpád: több vers (Cirkuszi rondó, Egy régi kép a porban, A zsonglőr verstana, Cirkuszi romantika, Örök varázs, Búcsúzóban) (150.000 forintos pénzjutalom)

2. helyezett: Lázár Balázs: Fehér bohóc (50.000 forintos pénzjutalom és a Fővárosi Nagycirkusz ajándékcsomagja)

3. helyezett: Balogh Dávid: Csoda a cirkuszban (50.000 forintos pénzjutalom)

 

NOVELLA KATEGÓRIA

1. helyezett: Izer Janka: Szárnyak (150.000 forintos pénzjutalom)

2. helyezett: Schubert András: Kultúrcirkusz (50.000 forintos pénzjutalom és a Fővárosi Nagycirkusz ajándékcsomagja)

3. helyezett: Koós Patrícia: Cirkusz és Varázslat (50.000 forintos pénzjutalom)

 

A díjátadó ünnepséget a 2018. október 8-ai, 16.00 órás Egyenes labirintus című, irodalmi alapú cirkuszi előadásunk elején tartjuk a Fővárosi Nagycirkuszban. (Az ezzel kapcsolatos információkat az eredményeket ismertető e-mailünkben küldjük el minden pályázónak.)

Szívből gratulálunk a győzteseknek és köszönjük mind a 185 pályázónak, hogy együtt gondolkoztak a Fővárosi Nagycirkusszal, tollat ragadtak és alkottak a felhívásunkra!

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot, így előzetesen és önkéntesen hozzájárulok ahhoz, hogy a MACIVA Nonprofit Kft. valamint a Fővárosi Nagycirkusz rendszeresen hírlevelet küldjön számomra, melyről bármikor egy kattintással leiratkozhatok.

Legolvasottabb híreink