RENDHAGYÓ ÓRÁK A CIRKUSZBAN

Itt van az ősz, októberben indulnak új műsoraink a Fővárosi Nagycirkusz manézsában!

Elindult az iskola, a gyerekek pedig újra a padokban szélesítik tudásukat a világról különböző tantárgyak keretében.
A Fővárosi Nagycirkusz szintén az iskolások tudását bővíti következő két előadásával, a Rómeó és Júlia, valamint a Lúdas Matyi a cirkuszban műsorszámokkal.
Célunk az, hogy szórakoztatva tanítsunk, és egyszerre nyújtsunk felejthetetlen élményt és tudást.

A rendhagyó órákat az előadások után tartjuk, a rajtuk való részvétel feltétele az előadásra megváltott és kifizetett jegyek.


A Fővárosi Nagycirkusz 2016 őszétől különleges, a cirkuszművészet eszközeire épülő tanórákra várja azokat az innovatív, kísérletező kedvű pedagógusokat és diákokat, akik nem megszokott körülmények között kívánják átadni, elsajátítani a tananyagot.

A Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó, az oktatási tematikához szorosan illeszkedő témákat dolgozunk fel a cirkuszművészet segítségével, az órák során a diákok az elméleti tananyag mellett megismerkedhetnek azzal a gyakorlati tudással, amely a fizika, matematika, biológia, magyar nyelv és irodalom definícióinak és képleteinek cirkuszi közegben való alkalmazása során tapasztalható, észlelhető.

 

Valamennyi Rómeó és Júlia előadásunk után rendhagyó irodalomórát tartunk Magyarország legnevesebb Shakespeare-szakértői, egyetemi professzorok, színházi rendezők, dramaturgok közreműködésével. Ezzel szemben a Lúdas Matyi a cirkuszban előadásaink után interaktív, játékos rendhagyó órákat tartunk: rendhagyó biológiaóránkon a gyerekek megismerkedhetnek a háziállatokkal, s a felelős állattartásról is beszélgetünk. A nagyobbakat a Lúdas Matyi a cirkuszban után rendhagyó irodalom- és matematikaóra várja.

 

Rendhagyó óráink októberben:

 

2017. október 2. 15:00 Rómeó és Júlia

Rendhagyó óra: Az öröm halála – drogprevenció

Előadó: Marosi Antal újságíró

 

A drogokról másképpen

A Fővárosi Nagycirkusz nemzeti előadó-művészeti intézményként komoly felelősséggel tekint olyan társadalmi problémákra, mint amilyen például a fiatalok körében terjedő droghasználat. Hisszük, hogy a gyönyör, a katarzis, a szabadság érzése nem a szerekben, sokkal inkább a művészetben, az önkifejezésben keresendő. Egy cirkuszi előadás során érzékenyebbé, nyitottabbá válunk, s talán befogadóbbá, hogy e kényes témáról beszélgessünk.

Mi arról beszélünk, ami nincs fent a „neten”

 A más prevenciós programoktól eltérően ez az előadás-sorozat valóban másképpen közelít a kábítószerek felé. Nem épít a kábítószerekről leszokottak élményeire, tartózkodik a kábítószerek bemutatásától és elmarad a drogok hatásainak egyenkénti számbavétele is. Az előadók a hallgatóságra partnerként tekintenek, az életkori sajátosságok figyelembe vétele mellett az értelemre és a józan ítélőképességre számítanak, amikor bemutatják, hogy a kábítószerek az emberi szervezetben hol, miért és milyen visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el.

 

2017. október 3. 15:00 Rómeó és Júlia

Rendhagyó óra: Shakespeare Rómeó és Júliája saját korában és ma

Előadó: Kállay Géza

Irodalomtörténész, nyelvfilozófus, nyelvész, egyetemi tanár, Shakespeare-kutató, író. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének volt igazgatója, az ELTE irodalomtudományi Doktori Iskola Tudományos Tanácsának törzstagja, elnöke. Oktatója és kutatója William Shakespeare életművének, a reneszánsz angol irodalmának, és a dráma elméletének. Többek között a Leuveni Katolikus Egyetemen és a Harvard Egyetemen tanult, valamint ezen egyetemeken volt vendégtanár. Több önálló könyve jelent meg, ezen kívül rendszeresen publikál rangos hazai ás külföldi folyóiratokban.

 

2017. október 4. 15:00 Rómeó és Júlia

Rendhagyó óra: Shakespeare-i kor, kapcsolatok és viszonyok, rendezői tapasztalatok

Előadó: Kiss József

Színész, rendező, dramaturg, drámaíró. Korábban a Miskolci Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, majd 2007 óta a szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője. A Magyar Teátrumi Társaság alapító tagjaként vezető szerepben jeleskedik a Társaságnál. Az Örkény István drámaírói ösztöndíj bírálóbizottságának tagja. Operatív munkái mellett folyamatosan dolgozik drámaíróként is. Legismertebb drámája Az angyalok nem sírnak, melyet több magyarországi színház is műsorára tűzött az utóbbi években. 2014-ben jelent meg Angyalok a függöny mögött című drámakötete.

 

2017. október 5. 15:00 Rómeó és Júlia

Rendhagyó órát tart: Nádasdy Ádám

Nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár. 1972 óta az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékén tanít, szakterülete az angol nyelvészet. Több kötetben jelentek meg versei. Neki köszönhetjük többek között Shakespeare legfrissebb drámafordításait, melyek több kötetben jelentek meg. Számtalan díjjal tüntették ki, többek között Füst Milán-díjjal (2000), Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal (2005), idén pedig Artisjus irodalmi nagydíjjal.

 

2017. október 6. 15:00 Rómeó és Júlia

Rendhagyó óra: Shakespeare és Arany János

Arany színészévei alatt találkozott először Shakespeare műveivel, s ez a találkozás végigkísérte élete során. 1860-ban a Kisfaludy Társaság igazgatójaként létrehozta a Shakespeare-bizottságot, amelynek eredményeként megszületett a teljes magyar Shakespeare-kiadás. A sorozat tizenkilenc kötetben, 1864 és 1879 között jelent meg, melyben Arany János király, Szentivánéji álom, valamint Hamlet művekkel szerepelt. Ezekkel mintegy külön fejezetet nyitott a műfordítás területén. Arany fordítói elve volt a szöveghűség, s lehetőleg a formához való ragaszkodás, ugyanakkor a tartalom magyar nyelvben való élvezetére törekedett.

 

2017. október 11. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: Megbocsátás

 

Érdekes meghallgatni az előadás alatt a gyermeksereget, ahogy egyszerre kántálja a címszereplővel: „Háromszor veri kenden ezt Lúdas Matyi vissza!”, ám a darab más fordulatot hoz... Manapság a felnőttek világában sem mindig tiszta és elfogadott a megbocsátás. Beszélgetést kezdeményezünk a gyermekekkel erényekről, emberi tulajdonságokról, viselkedési formákról, elfogadásról. Talán a rohanó világunkban fontos lenne legalább egyszer megállni és felpillantani e gondolatokra, majd a hétköznapokban történő események, felmerülő viták, konfliktusok kezelése közben visszaemlékezni ezekre a tanításokra, s az ember alapvető feladatára, a szeretetre. 

 

2017. október 12. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: A népmese, a népmesei hősök és a humor

Előadó: Méhes Csaba pantomimművész, az odesszai 7. Komediada Nemzetközi Bohóc- és Pantomimfesztivál Grand Prix díjasa

 

A Lúdas Matyi az első mű irodalmunkban, amely népmesei tárgyat, népmesei eszközökkel, hiteles népmesei hangra dolgoz fel. A korabeli magyar nemesi és paraszti élet hiteles részletei szövik át, az egészen elömlik a tiszta alföldi magyar szín és természetesen a humor, amelybe „A falu bolondja”, Méhes Csaba nyújt betekintést a diákoknak.

 

2017. október 13. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: Matematika a porondon

Előadó: Számadó László, az Óbudai Árpád Gimnázium matematikatanára, Szupertanár (Dívány.hu)

 

 

Ki gondolta volna, hogy egy irodalmi mű rengeteg matematikai alapfogalmat tartalmaz? Ki venné észre, hogy a népmesei történetben megjelenő számok prímszámok? Kapcsoljuk össze együtt a két távolinak tűnő világot egy rendhagyó matematikaórán! Számadó László tanár úr, aki idén augusztusban a SZUPERTANÁR cím birtokosa is lett, már többször is bebizonyította – nemcsak a manézsunkban, hanem a tantermeiben is –, hogy a hétköznapi világ tele van matematikai tartalommal.

  • Milyen számelméleti fogalmak jelennek meg előadás közben?
  • Mik a matematikai érdekességei a Döbrögben használt tégláknak?
  • Hogyan tanulja meg Matyi a 3 + 7 = 10 igazságát?

Az óra megtekintéséhez minimális matematikai ismeretekre van szükség.

 

2017. október 18. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: Házi állatok a porondon

A városi gyermekek számára nem egyszerű háziállatok közelébe kerülni. Megérezni az illatukat, megtapintani mi fedi a testüket, vagy csak hallgatni a hangjukat. Pedig az iskolában tanulnak róluk. Képek segítségével próbálják elképzelni őket, vagy próbálják felidézni régebbi emlékeiket, hogyan is nézhet ki, mekkora is lehet az adott állat élőben. Most a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi a cirkuszban előadása után lehetőség nyílik arra, hogy egy különleges közegben, a manézsban, közelebb kerülhessenek az előadás alatt látott állatokhoz. Rendhagyó óránkon a gyermekek nemcsak az állatok külsejéről, tulajdonságairól, esetleg érdekességeiről hallanak majd, hanem testközelbe kerülhetnek velük, akár meg is etethetik őket. Mialatt ismerkednek az állatokkal, észre sem fogják venni, hogy mennyi mindent megtanulnak a porondon. Az állatok bemutatása mellett beszélgetni fogunk a felelős állattartásról is, amely során a gyermekek megtanulhatják, hogyan is kell felelősségteljesen gondoskodni és gondolkodni az állatokról.

 

2017. október 19. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: Házi állatok a porondon

2017. október 20. 15:00 Lúdas Matyi a cirkuszban

Rendhagyó óra: Házi állatok a porondon


A rendhagyó órák időtartalma 45-50 perc.

HELYSZÍN: Fővárosi Nagycirkusz (1146 Budapest, Állatkerti körút 12/A.)

IDŐPONT: minden előadásunk után

 


RÉSZT SZERETNE VENNI A PROGRAMON? MIT KELL TENNIE?

Foglaljon jegyeket a Rómeó és Júlia, illetve a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadásunk egyikére, és jelezze, hogy szeretne részt venni az előadás után a rendhagyó komplex órán is.

+36 1 343 9637

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Amennyiben szívesen csatlakozna pedagógusként vagy osztállyal, tanulócsoporttal a Fővárosi Nagycirkusz programjához, keresse Kardos Katát, cirkuszpedagógiai referensünket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2017 októberétől a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai programjára is biztosítja a Magyar Köztársaság Kormánya a díjmentes vasúti utazás igénybevételét az iskolás csoportok számára. A kedvezményről bővebben itt olvashat.